Prinsjesdag 2024 heeft nieuwe veranderingen en maatregelen gebracht die ondernemers direct of op de lange termijn zullen beïnvloeden. Van fiscale veranderingen tot strengere wetgeving rond flexwerkers, er zijn een aantal zaken waar ondernemers op tijd op moeten inspelen. In deze blog behandelen we de belangrijkste actiepunten en bespreken we welke zaken je misschien kunt laten liggen.
Herziening van algemene voorwaarden en contracten
Een van de belangrijkste veranderingen die ondernemers treffen, is de striktere handhaving van de wetgeving rond schijnzelfstandigheid en flexwerk. Als je gebruik maakt van zzp’ers, is het essentieel om je contracten te herzien om te voorkomen dat deze worden aangemerkt als verkapte arbeidsovereenkomsten. De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) krijgt vanaf 2025 meer aandacht van de Belastingdienst, wat betekent dat bedrijven die langdurig met dezelfde zzp’ers werken extra risico lopen. Zorg ervoor dat je contracten hierop zijn aangepast. Een contracten-expert als VeiligDoen zou je hierbij van dienst kunnen zijn. Wanneer je werkt met een specialist kun je ervan uit gaan dat je contracten weer goed-to-go zijn.
Belastingaanpassingen en financiële planning
Een belangrijk punt van Prinsjesdag 2024 is de verlaging van de mkb-winstvrijstelling van 13,31% naar 12,7%. Dit betekent dat een kleiner deel van je winst belastingvrij is. Als ondernemer moet je hier rekening mee houden in je financiële planning voor 2025 en verder. Overleg met je accountant of boekhouder over de impact hiervan op je bedrijf en overweeg om nieuwe afspraken in je contracten op te nemen om de kosten eerlijk te verdelen.
Daarnaast is er een verlaging van de zelfstandigenaftrek, wat betekent dat zzp’ers minder belastingvoordelen hebben en mogelijk hogere belastinglasten krijgen. Dit kan invloed hebben op je kostenstructuur, vooral als je veel samenwerkt met zelfstandigen.
Voorbereiding op btw-wijzigingen
Vanaf 2026 zal het btw-tarief voor sectoren zoals kunst, cultuur, boeken en sport omhoog gaan van 9% naar 21%. Hoewel dit op het eerste gezicht misschien niet direct van invloed lijkt op veel bedrijven, kan het gevolgen hebben voor ondernemers die producten of diensten leveren aan deze sectoren. Overweeg om in je contracten voor langere termijn prijsafspraken te maken die rekening houden met deze verhogingen.
Contracten rond bedrijfsopvolging aanpassen
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) wordt aangepast. Dit kan invloed hebben op ondernemers die een bedrijf overdragen aan een familielid of andere opvolger. Als je een bedrijfsopvolging overweegt, is het belangrijk om contracten met adviseurs en juridische documenten tijdig te herzien om optimaal gebruik te maken van de huidige regelingen voordat deze verscherpt worden.
Wat kun je links laten liggen?
Niet alle veranderingen vragen om directe actie. Hoewel de verlaging van de mkb-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek belangrijk zijn, hoeven deze niet per se tot contractuele aanpassingen te leiden. Dit zijn meer financiële kwesties die je kunt bespreken met je boekhouder. Ook de btw-wijziging zal pas in 2026 ingaan, waardoor hier nog voldoende tijd is om maatregelen te treffen.